jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śledzie z granatem i wędzoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pięknie się prezentują i oryginalnie smakują. Polecam jeśli komuś znudziły się tradycyjne śledzie w śmietanie. Idealne na Boże Narodzenie lub przywitanie nowego roku.

Śledzie z granatem i wędzoną śliwką

Składniki:

Śledzie z granatem i wędzoną śliwką

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych,
  • 0,5 owocu granatu,
  • 10 sztuk wędzonej śliwki polskiej,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Około ¾ szklanki oleju dobrej jakości, np. lniany,
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Śledzie z granatem i wędzoną śliwką
Śledzie moczymy 3-4 godziny. Gotowe odsączamy z wody i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki.

Owoce granatu wyjmujemy. Śliwki kroimy w paseczki. Kminek oraz kolendrę rozgniatamy dokładnie w moździerzu. Pokrojone śledzie łączymy z przyprawami.

Tak przygotowane składniki : ryby, granat oraz śliwki układamy naprzemiennie w słoiku. Całość zalewamy olejem i odkładamy do lodówki na 12 lub więcej godzin. Po tym czasie podajemy.

Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.