Sposób przygotowania:
Wybuchowy śledź
Matiasy dwukrotnie płuczemy. Zalewamy mlekiem, dodajemy tyle letniej wody, aby przykryć śledzie. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Odcedzamy dokładnie na durszlaku.
Cebulę obieramy, połowę kroimy w bardzo drobną kostkę, a resztę w piórka.Płatki migdałów prażymy na rumiano na suchej patelni. Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, połowę płatków migdałowych i 1/3 śmietany. Dokładnie mieszamy.
Matiasy kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać 16 w miarę równych filetów. Na każdym płacie rozsmarowujemy łyżeczkę śmietany z jabłkiem i płatkami migdałów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.
Każdego rolmopsa zanurzamy do połowy w pozostałej śmietanie i układamy na ciemnych talerzykach.Posypujemy ziarenkami granatu, pozostałymi płatkami migdałowymi i drobno posiekanym koperkiem. Przybieramy pokrojoną w piórka cebulą.
Cebulę obieramy, połowę kroimy w bardzo drobną kostkę, a resztę w piórka.Płatki migdałów prażymy na rumiano na suchej patelni. Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, połowę płatków migdałowych i 1/3 śmietany. Dokładnie mieszamy.
Matiasy kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać 16 w miarę równych filetów. Na każdym płacie rozsmarowujemy łyżeczkę śmietany z jabłkiem i płatkami migdałów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.
Każdego rolmopsa zanurzamy do połowy w pozostałej śmietanie i układamy na ciemnych talerzykach.Posypujemy ziarenkami granatu, pozostałymi płatkami migdałowymi i drobno posiekanym koperkiem. Przybieramy pokrojoną w piórka cebulą.