bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Śledzie z marynowanymi opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tą sałatkę często przyrządzam na święta, jest smaczna i prosta w przygotowaniu, najlepiej smakuje na trzeci dzień.

Śledzie z marynowanymi opieńkami

Składniki:

Śledzie z marynowanymi opieńkami

 

  • 1 mały słoik opieniek marynowanych
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1/4 szklanki oleju lnianego
  • 1/3 szklanki zalewy z grzybów
  • 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
  • Pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Śledzie z marynowanymi opieńkami
Śledzie przekładamy do miski zalewamy zimna wodą, moczymy przez około 2- 3 godziny, odsączamy z nadmiaru wody, kroimy na mniejsze kawałki mniej więcej około 2 cm.

Obraną cebulę kroimy w kostkę, ogórki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy odcedzone grzyby oraz ziarna pieprzu wszystko dokładnie mieszamy.