mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Śledzie z papryką w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śledzie z papryką dodająca smaku, w zalewie z octem, wodą, cukrem oraz olejem , bardzo dobre jako przekąska na domowe spotkania ze znajomymi.

Śledzie z papryką w zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z papryką w zalewie

 

  • matjas-2 kg
  • papryka czerwona-2 sztuki
  • woda-1 szklanka
  • ocet-1 szklanka
  • cukier-1 szklanka
  • olej-1 szklanka
  • ocet -10 łyżek

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z papryką w zalewie
Filety skrapiamy wcześniej octem-ok 10 łyżek.Po kilku godzinach kroimy je na mniejsze kawałki.Do garnka wlewamy wodę , cukier, ocet (szklankę), olej zagotowujemy. Dodajemy opłukaną , wydrążoną i pokrojoną w małe paski paprykę i gotujemy jeszcze ok 5 minut.Następnie do słoika układamy śledzie, zalewamy wystudzoną zalewą, potem znów śledzie. Aż zapełni się słoik, śledzie mają być w pełni pokryte zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie z papryką w zalewie
skropione płaty śledziowe octem i odłożone na 4 godziny.
Śledzie z papryką w zalewie
przygotowywana zalewa do pokrojonych matjasów
Śledzie z papryką w zalewie
naszykowane oczyszczone słoiki do przełożenia śledzi, obok zalewa
Śledzie z papryką w zalewie
gotowe śledzie do odstawienia na noc do lodówki

Tagi:

papryka