gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Strucla jabłkowo-marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowa strucla z jabłkami i marchewką oraz nutą cynamonu. Odpowiednio słodka i delikatnie kwaskowa. Polecam.

Strucla jabłkowo-marchewkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla jabłkowo-marchewkowa

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Strucla jabłkowo-marchewkowa
Mleko lekko podgrzewamy alby było lekko ciepłe, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Marchew i jabłka obieramy i myjemy. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach a marchew na małych. Do marchewki i jabłka dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Ciasto wałkujemy długość blaszki (28x40).

Na ciasto wykładamy farsz. Zawijamy. Przekładamy do blaszki, smarujemy mlekiem.

Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.

Smacznego.
Strucla jabłkowo-marchewkowa
Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach a marchew na małych.
Strucla jabłkowo-marchewkowa
Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Strucla jabłkowo-marchewkowa
Na ciasto wykładamy farsz. Zawijamy w rulon.
Strucla jabłkowo-marchewkowa
Przekładamy do blaszki, smarujemy mlekiem.