Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Postanowiłam nieco zmodyfikowałać przepis na nasze ulubione śledzie w sosie pomidorowym. Dodatek suszonych śliwek sprawił, że sos zyskał nutkę barbecue.

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami

Składniki:

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami

 

  • 750 g filetów śledziowych - matjasów moczonych przez noc w wodzie celem odsolenia
  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki oleju
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 100 g rodzynek
  • 70 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami

Przygotowanie dodatków

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami
Do śledzi dałam trzy cebule pokrojone w kostkę

Cebule kroimy w kostkę.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, namaczamy.

Śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki.

Przygotowanie sosu

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami
Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy koncentrat i ketchup

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę. Dodajemy koncentrat, cukier, ketchup, podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem.

ETAP 3:

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami
Do sosu pomidorowego dodajemy rodzynki i śliwki suszone

Na koniec do sosu dodajemy odciśnięte rodzynki i pokrojone śliwki.

Śledzie kroimy ma mniejsze kawałki, łączymy z sosem.