katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Koreczki śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie można przygotowywać na różne na różne sposoby. Koreczki to szybki sposób na przygotowanie i podanie śledzika.

Koreczki śledziowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koreczki śledziowe

 

  • śledź 14 pojedynczych filecików
  • cebula 1 szt
  • musztarda 1 łyżka z czubkiem
  • ogórek kiszony albo konserwowy 2 szt
  • jabłko 1 szt
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe
Śledzie jeśli są w podwójnych płatach dzielimy na połowy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Ogórki kroimy w szersze słupki. Jabłko myjemy, kroimy w słupki bez obierania i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. 

Fileciki śledziowe (mogę być z zalewy octowej albo śledź do moczenia ja miałam z zalewy octowej) smarujemy cienko musztardą, obsypujemy cebulą, następnie kładziemy przygotowane jabłko i ogórka. 

Zwijamy śledzia w roladkę i układamy na półmisku.
Koreczki śledziowe
Podwójne płaty śledzia dzielimy na połowy.
Koreczki śledziowe
Jabłko myjemy, kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Koreczki śledziowe
Cebulę drobno kroimy a ogórki w grubsze słupki.