SUPERPRZEPIS

Pasztet z suszonymi śliwkami

  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z suszonymi śliwkami

Pasztet piecze się w naszym domu dwa razy do roku - na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. W tym roku klasyczny pasztet wieprzowo-drobiowy wzbogaciliśmy o suszone śliwki.

Składniki:

Pasztet z suszonymi śliwkami

 

  • 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg mięsa z kurczaka: piersi +udka
  • 0,3 kg pogardla
  • 0,3 kg wątróbki drobiowej
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 2-3 cebule
  • 3 jajka
  • bulion do gotowania oddzielnie każdego z rodzajów mięsa + warzywa do bulionu (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Pasztet z suszonymi śliwkami

ETAP 1:

Pasztet z suszonymi śliwkami
Wszystkie rodzaje mięsa i cebulę mielimy w maszynce do mięsa

Wątróbkę i posiekaną cebulę smażymy na oleju. Resztę mięs gotujemy oddzielnie w bulionie.

Mięso i cebulę 3 razy mielimy w maszynce do mięsa.

ETAP 2:

Pasztet z suszonymi śliwkami
Suszone śliwki wzbogacają smak pasztetu i jego wartość odżywczą

Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 3:

Pasztet z suszonymi śliwkami
Zmielone mięso i cebulę łączymy ze śliwkami, dodajemy jajka, bułkę i przyprawy

Kajzerkę namaczamy w mleku.

Do zmielonego mięsa i cebuli dodajemy jajka, śliwki, sól i pieprz. Dodajemy też odciśniętą kajzerkę. Wyrabiamy masę.

Masę mięsną przekładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy godzinę w 180 st. C.