Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Śledzie w marynacie z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie w delikatnej pomidorowej marynacie z warzywami, to danie, jak i przystawka. Do tej marynaty możesz użyć również inne gatunki ryb.

Śledzie w marynacie z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w marynacie z warzywami

 

  • 2 kilo świeżych śledzi
  • sól
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Marynata
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 litra wina białego półwytrawnego
  • szklanka octu 6% winnego
  • 3 łyżeczki soli czubate
  • 3 łyżeczki cukru czubate
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu i kolendry (nie mielone)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jedna marchewka, pietruszka i kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 6 liści laurowych i ziela angielskiego
  • po szczypcie suszonego rozmarynu, bazylii, lubczyku, pietruszki, estragonu

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w marynacie z warzywami
Marynata: Pietruszkę, marchewkę oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Zagotuj wodę i wrzuć do niej wszystkie przyprawy i warzywa. Po kilku chwilach dolej wino i ocet. Przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu.Po tym czasie zostaw do przestygnięcia. Śledzie oczyść, odkrój głowy, umyj, osusz. Wrzuć do miski, posól dobrze i oprósz mąką. Smaż na gorącym oleju, na złoty kolor z obu stron.Odsącz z tłuszczu, układając ryby na ręczniku papierowym. Zostaw do ostygnięcia. Gdy już śledzie jak i marynata przestygną, układaj ryby w głębokim naczyniu, przekładając na przemian warzywami z zalewy. Na koniec wlej resztę marynaty i zastaw do całkowitego ostygnięcia, schowaj do lodówki i po 3 dniach smacznie zajadaj. 
Śledzie w marynacie z warzywami
Warzywa zetrzyj na tarce, cebulę pokrój i zagotuj w wodzie z przyprawami
Śledzie w marynacie z warzywami
Śledzie oczyść, posól, obtocz w mące i smaż na złoty kolor z obu stron
Śledzie w marynacie z warzywami
Gdy zalewa i ryby przestygną przełóż je warzywami i zalej marynatą.