Sposób przygotowania:
Śledzie w marynacie z warzywami
Marynata: Pietruszkę, marchewkę oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Zagotuj wodę i wrzuć do niej wszystkie przyprawy i warzywa. Po kilku chwilach dolej wino i ocet. Przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu.Po tym czasie zostaw do przestygnięcia. Śledzie oczyść, odkrój głowy, umyj, osusz. Wrzuć do miski, posól dobrze i oprósz mąką. Smaż na gorącym oleju, na złoty kolor z obu stron.Odsącz z tłuszczu, układając ryby na ręczniku papierowym. Zostaw do ostygnięcia. Gdy już śledzie jak i marynata przestygną, układaj ryby w głębokim naczyniu, przekładając na przemian warzywami z zalewy. Na koniec wlej resztę marynaty i zastaw do całkowitego ostygnięcia, schowaj do lodówki i po 3 dniach smacznie zajadaj.