ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Śliwki, wiśnie w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi śliwkami.

Śliwki, wiśnie w cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śliwki, wiśnie w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie nie mrożone 1 opakowanie,
  • śliwki 8 sztuk,
  • wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Śliwki, wiśnie w cieście francuskim
Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć na papierze do pieczenia w formie.

Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego.

Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Śliiwki, wiśnie w cieście francuskim
Mąka ziemniaczana w wiśniach zrobi zwartą masę.
Śliiwki, wiśnie w cieście francuskim
Można wykorzystać również inne owoce z kompotu.

Tagi:

owoce deser