Sposób przygotowania:
Ślimaczki z ciasta francuskiegoPrzygotowanie farszu:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić ,drobno poszatkować. W rondelku na rozgrzanym oleju poddusić najpierw cebulkę, potem dodać pieczarki.
Mieszając udusić pieczarki z cebulą do momentu ,aż wyparuje z nich woda. Wystudzić. Szynkę konserwową i ser żółty zetrzeć na tarce. 1/4 część sera żółtego odłożyć.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć razem. Doprawić do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować za pomocą pędzla rozmąconym jajkiem. Ułożyć przez środek farsz. Zwinąć w rulon.
Krojenie ślimaczków:
Z przygotowanej rolady ucinamy nożem plastry ciasta grubości 1,5 -2 cm.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast układamy w odstępach pokrojone ciasto.
Etap końcowy:
Tak przygotowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok. 25 min.
Rada:
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym ewentualnie z czerwonym czystym barszczykiem.