Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 411]

Ślimaczki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto francuskie nadziane pieczarkami,szynką konserwową i serem żółtymi. Zrolowane i pokrojone w plastry a następnie upieczone. Idealne na imprezową przekąskę.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

 

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 30 dag sera żółtego w kawałku
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dag szynki konserwowej w kawałku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • sól,pieprz ,zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Przygotowanie farszu:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Przygotowany farsz ułożyć na płacie ciasta francuskiego

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić ,drobno poszatkować. W rondelku na rozgrzanym oleju poddusić najpierw cebulkę, potem dodać pieczarki.

Mieszając udusić pieczarki z cebulą do momentu ,aż wyparuje z nich woda. Wystudzić. Szynkę konserwową i ser żółty zetrzeć na tarce. 1/4 część sera żółtego odłożyć.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć razem. Doprawić do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować za pomocą pędzla rozmąconym jajkiem. Ułożyć przez środek farsz. Zwinąć w rulon.

Krojenie ślimaczków:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Pokrojone w plastry ciasto układamy na blaszce

Z przygotowanej rolady ucinamy nożem plastry ciasta grubości 1,5 -2 cm.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast układamy w odstępach pokrojone ciasto.

Etap końcowy:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Przygotowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy resztą żółtego sera

Tak przygotowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok. 25 min.

Rada:
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym ewentualnie z czerwonym czystym barszczykiem.