Sposób przygotowania:
Pasztet dyniowo-cukiniowy
Dynię obrać i wyjąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce grubszej. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce nasolić i odcisnąć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić malakserem i też nasolić i odcisnąć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać warzywa i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Dołożyć ser żółty starty na tarce, żółtka jaj i bułkę tartą oraz wlać olej rzepakowy. Wymieszać i przyprawić ziołami ulubionymi i pieprzem oraz ostrą, imbirem i dodać ubitą pianę z białek.
Wymieszać delikatnie i nakładać do blaszek, wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190 stopniach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić malakserem i też nasolić i odcisnąć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać warzywa i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Dołożyć ser żółty starty na tarce, żółtka jaj i bułkę tartą oraz wlać olej rzepakowy. Wymieszać i przyprawić ziołami ulubionymi i pieprzem oraz ostrą, imbirem i dodać ubitą pianę z białek.
Wymieszać delikatnie i nakładać do blaszek, wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190 stopniach.