jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pasztet dyniowo-cukiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pasztet warzywny z cukinii i dyni oraz marchewki. Połączyłam te warzywa w pasztecie i wyszedł bardzo dobry.

Pasztet dyniowo-cukiniowy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pasztet dyniowo-cukiniowy

 

  • cukinia starta 3 szklanki
  • marchewki 2 szt. duże
  • cebula 3-4 szt.
  • dynia 300 g
  • ząbek czosnku 3 szt.
  • bułka tarta 2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • imbir 1/2 łyżeczki
  • bazylia 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • ser żółty 200 g
  • olej 1/5 szklanki
  • jajka 3 szt.

Sposób przygotowania:

Pasztet dyniowo-cukiniowy
Dynię obrać i wyjąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce grubszej. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce nasolić i odcisnąć.

Cebulę pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić malakserem i też nasolić i odcisnąć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać warzywa i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Dołożyć ser żółty starty na tarce, żółtka jaj i bułkę tartą oraz wlać olej rzepakowy. Wymieszać i przyprawić ziołami ulubionymi i pieprzem oraz ostrą, imbirem i dodać ubitą pianę z białek.

Wymieszać delikatnie i nakładać do blaszek, wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190 stopniach.
Pasztet dynoiwo - cukiniowy
Miąższ z dyni zetrzeć na tarce, cukinię też na tarce ,cebulę pokroić w drobną kostkę
Pasztet dynoiwo - cukiniowy
Dodać opłukną i osuszoną natkę, pokrojoną drobno i wymieszać
Pasztet dynoiwo - cukiniowy
Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do całości
Pasztet dynoiwo - cukiniowy
Dołożyć bułkę tartą ale zalecam dodać własnoręcznie uszuszoną bułkę i zmieloną
Pasztet dynoiwo - cukiniowy
Pianę ubić z białek i delikatnie wymieszać
Pasztet dynoiwo - cukiniowy
włożyć do foremek
Pasztet dynoiwo - cukiniowy
piec w 190 stopniach około godziny