Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To świetna przekąska nie tylko na każdą imprezę, ponieważ idealnie sprawdzą się również do podjadania przed telewizorem oraz tak w ciągu dnia. Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

Około 16 sztuk:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • około 8 plastrów żółtego sera
  • około 8 plastrów wędzonego boczku (może być surowy lub parzony)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

Jajko:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Można użyć dowolnych przypraw, które lubimy.

Jajko rozmieszać z ulubionymi przyprawami.

Przygotowanie:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Dłuższe krawędzie ciasta powinny być puste.

Płat ciasta francuskiego z jednej strony posmarować jajkiem.

Na środku wzdłuż ułożyć ser z boczkiem pamiętając, aby dłuższe krawędzie ciasta były puste.

Całość ściśle zrolować zaczynając od wolnego dłuższego boku i ponownie posmarować jajkiem.

Ciasto pokroić w 2 cm krążki.

Pieczenie:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Ślimaczki powinny być ładnie zarumienione.

Ślimaczki zachowując odstępy umieścić na blacie wysłanej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.