BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ślimaczki z dżemem figowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam szybkie , proste w wykonaniu ale jakże smaczne ślimaczki na słodko z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie samo w sobie jest pyszne a posmarowane odrobiną pysznego dżemu figowego to już po prostu niebo w gębie.

Ślimaczki z dżemem figowym

Składniki:

Ślimaczki z dżemem figowym

 

  • ciasto francuskie 1 op,
  • dżem figowy 1 słoik,
  • jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z dżemem figowym
Ciasto francuskie po rozwinięciu smarujemy dżemem figowym (może być dowolny dżem o różnym smaku).

Następnie ciasto zwijamy po długości bardzo ciasno w rulon.

Zwinięte ciasto kroimy w krążki około 1 cm.

Krążki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Smarujemy rozmąconym jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut na złoty kolor.

Tagi:

ciastka