Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ślimaczki z serem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ciasteczka można robić z makiem, lub marmoladą.

Ślimaczki z serem i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ślimaczki z serem i rodzynkami

 

  • 2 szkl mąki
  • 10 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 dag sera twarogowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z serem i rodzynkami
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, posiekać, dodać 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki. Ser twarogowy włożyć do miseczki, dodać żółtko, cukier puder i dokładnie zmiksować. Następnie wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową, budyń i wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyłożyć ser i rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon. Ostrym nożem kroić 1 cm krążki, układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Ślimaczki z serem i rodzynkami
Rozwałkowane ciasto posmarować serem i zwinąć w rylon.
Ślimaczki z serem i rodzynkami
Pokrojone ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce.

Tagi:

sery ser