EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Ślimaczki z tortilli i suszonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna przekąska, która sprawdza się na każdym spotkaniu towarzyskim. U nas znika na początku przyjęć

Ślimaczki z tortilli i suszonych pomidorów

Składniki:

Ślimaczki z tortilli i suszonych pomidorów

 

  • 2 placki tortilli pełnoziarniste
  • twarożek
  • rukola - ilość wg upodobań
  • 8 plastrów szynki pieczonej
  • 4 plastry sera żółtego typu gouda
  • mały słoik suszonych pomidorów w zalewie

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z tortilli i suszonych pomidorów
Placki tortilli smarujemy twarożkiem, na nim układamy rukolę (ja używam jej bardzo dużo). Na rukoli rozkładamy szynkę, na niej ser żółty a na wierzchu suszone pomidory. Placki tortilli ściśle i szybko zwijamy w rulony. Owijamy przezroczystą folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Przed podaniem wyciągamy z lodówki, rozwijamy i kroimy każdą tortillę na krążki szerokości około 2-3cm. Gotowe ślimaczki układamy na dużym talerzu.