migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Drożdżowe ślimaczki z oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Drożdżowe ślimaczki z oregano nadziewane szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Drożdżowe ślimaczki z oregano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z oregano

 

  • 275 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • pół małej cebulki czerwonej
  • 4 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 4-5 pomidorów suszonych z oleju

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z oregano
W letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Do wymieszanych składników dodać rozpuszczone w mleku drożdże oraz olej, zagnieśc ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt i grubośći 4-5 mm i posmarować keczupem wymieszanym z musztardą. Rozłożyć plastry szynki. Posypać drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i cebulką. Zwinąć w roladę i pokroić na plastry o gtubości ok 1-1.5 cm. Ułozyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 20-30 minut.
Drożdżowe ślimaczki z oregano
Etap 1W letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Do wymieszanych składników dodać rozpuszczone w mleku drożdże oraz olej, zagnieśc ciasto.
Drożdżowe ślimaczki z oregano
Etap 2 Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt i grubośći 4-5 mm i posmarować keczupem wymieszanym z musztardą.
Drożdżowe ślimaczki z oregano
Etap 3 Rozłożyć plastry szynki. Posypać drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i cebulką.
Drożdżowe ślimaczki z oregano
Etap 4 Zwinąć w roladę i pokroić na plastry o gtubości ok 1-1.5 cm. Ułozyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.