Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ślimaki z ciasta francuskiego są błyskawiczną przekąską, która smakuje niemalże wszystkim - polecam :)

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda

 

  • 1 ciasto francuskie
  • ketchup pikantny
  • 10 - 15 dag sera żółtego gouda
  • szynka chłopska 10 dag

Sposób przygotowania:

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem. Następnie na cała powierzchnię ścieramy żółty ser gouda, układamy szynkę. Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając. Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy ślimaki na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 15-17 minut. Ślimaki mają być zarumienione.
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda
Etap 1 ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda
Etap 2 ścieramy żółty ser i układamy szynkę
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda
Etap 3 zwiniętą roladę kroimy na krążki około 1,5 cm
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda
Etap 4 przekładamy ślimaki na blaszkę i wkładamy do piekarnika