Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Polędwiczka z grzybami w boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczka otulona warstwą podsmażonych grzybów leśnych i boczkiem - mięso w takim wydaniu jest niezwykle soczyste i smaczne.

Polędwiczka z grzybami w boczku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka z grzybami w boczku

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 mała cebula
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z grzybami w boczku
Grzyby przebieramy, dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby. Gdy grzyby będą usmażone, przyprawiamy je solą, pieprzem i tymiankiem.

Z polędwiczki wykrajamy błony. Mięso nacieramy solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.

Polędwiczkę krótko obsmażamy na oleju. Następnie wierzch polędwiczki smarujemy musztardą.

Plasterki boczku układamy tak, aby dachówkowato nachodziły na siebie. Na boczek wykładamy grzyby, a następnie polędwiczkę. Całość zwijamy tak, aby boczek dokładnie otulał polędwiczkę i grzyby. 

Danie delikatnie przekładamy do rękawa do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C

na 30 minut.
Polędwiczka z grzybami w boczku
Do potrawy najlepiej wykorzystać świeże grzyby leśne