Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Grzyby odmrozić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Polędwiczkę oczyścić z błonek jeżeli takie są, umyć i osuszyć,następnie pokroić w cm plastry i delikatnie rozbić ale minimalnie ,leciutko.
Oprószyć solą i pieprzem.
W głębszej patelni rozgrzać masło klarowne i podsmażyć z każdej strony plastry polędwiczki.
Po podsmażeniu wyjąć a na tym samym tłuszczu podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do podsmażonej cebuli dodać rozmrożone , odsączone z nadmiaru wody grzyby.
Dodać przyprawy i podlać winem i smażyć do połowy odparowania płynu.
Włożyć podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Dodać śmietanę 30 % i mieszając doprowadzić do zagotowania.
Podawać jako dodatek do ziemniaczków, ryżu czy kaszy itp.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Polędwiczkę oczyścić z błonek jeżeli takie są, umyć i osuszyć,następnie pokroić w cm plastry i delikatnie rozbić ale minimalnie ,leciutko.
Oprószyć solą i pieprzem.
W głębszej patelni rozgrzać masło klarowne i podsmażyć z każdej strony plastry polędwiczki.
Po podsmażeniu wyjąć a na tym samym tłuszczu podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do podsmażonej cebuli dodać rozmrożone , odsączone z nadmiaru wody grzyby.
Dodać przyprawy i podlać winem i smażyć do połowy odparowania płynu.
Włożyć podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Dodać śmietanę 30 % i mieszając doprowadzić do zagotowania.
Podawać jako dodatek do ziemniaczków, ryżu czy kaszy itp.
gusia1000