ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka z kurczaka podana w warzywach jest bardzo smacznym, zdrowym daniem obiadowym, smakuje również na zimno do pieczywa.

Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad
Wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (ja wycinam nożyczkami), wątróbkę opłukać na sicie, przed smażeniem osuszyć ręcznikiem papierowym.

Do woreczka wsypać mąkę pszenną (nie sypie się na blat mąka), włożyć wątróbki, w zamkniętym woreczku dobrze wymieszać z mąką wątróbkę.

Na gorący mocno olej rzepakowy włożyć wątróbki, patelnię nakrywam talerzem zostawiając z jednej strony odchylony talerz do odparowania, wątróbka nie pryska i nie skacze z patelni, smażyć z jednej strony z 4 minuty, zdjąć talerz, wątróbki obrócić i dalej smażyć bez przykrywania z 4 minuty, pod koniec dodać łyżkę masła.

Włoszczyznę w rozdrabniaczu rozdrobnić, cebule pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć do miękkości warzyw, pod koniec dodać dodać kostkę rosołową, 1/2 szklanki wody, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony.

Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie, podawać z wątróbką delikatnie posypaną solą i pieprzem na talerzu, warzywami i posiekanym koperkiem.
Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad
Włoszczyznę w rozdrabniaczu lub na tarce zetrzeć na grubszych oczkach.
Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad
Warzywa podsmażać do miękkości okołóo 15 minut.
Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad
Talerz lub pokrywka muszą być z jednej strony odchylone.