Sposób przygotowania:
Wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad
Wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (ja wycinam nożyczkami), wątróbkę opłukać na sicie, przed smażeniem osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do woreczka wsypać mąkę pszenną (nie sypie się na blat mąka), włożyć wątróbki, w zamkniętym woreczku dobrze wymieszać z mąką wątróbkę.
Na gorący mocno olej rzepakowy włożyć wątróbki, patelnię nakrywam talerzem zostawiając z jednej strony odchylony talerz do odparowania, wątróbka nie pryska i nie skacze z patelni, smażyć z jednej strony z 4 minuty, zdjąć talerz, wątróbki obrócić i dalej smażyć bez przykrywania z 4 minuty, pod koniec dodać łyżkę masła.
Włoszczyznę w rozdrabniaczu rozdrobnić, cebule pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć do miękkości warzyw, pod koniec dodać dodać kostkę rosołową, 1/2 szklanki wody, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony.
Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie, podawać z wątróbką delikatnie posypaną solą i pieprzem na talerzu, warzywami i posiekanym koperkiem.
Do woreczka wsypać mąkę pszenną (nie sypie się na blat mąka), włożyć wątróbki, w zamkniętym woreczku dobrze wymieszać z mąką wątróbkę.
Na gorący mocno olej rzepakowy włożyć wątróbki, patelnię nakrywam talerzem zostawiając z jednej strony odchylony talerz do odparowania, wątróbka nie pryska i nie skacze z patelni, smażyć z jednej strony z 4 minuty, zdjąć talerz, wątróbki obrócić i dalej smażyć bez przykrywania z 4 minuty, pod koniec dodać łyżkę masła.
Włoszczyznę w rozdrabniaczu rozdrobnić, cebule pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć do miękkości warzyw, pod koniec dodać dodać kostkę rosołową, 1/2 szklanki wody, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony.
Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie, podawać z wątróbką delikatnie posypaną solą i pieprzem na talerzu, warzywami i posiekanym koperkiem.