Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto migdałowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruchutkie ciasto migdałowe z rabarbarem, proste i niezbyt wyszukane idealne na śniadanie do szklaneczki ciepłego mleka.

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Ciasto

Dodatki

  • płatki migdałowe
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z rabarbarem
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i dokładnie posiekaj całość nożem. Do tak połączonych składników dodaj cukier, mielone migdały, śmietanę, starte i ugotowane wcześniej żółtka oraz żółtka surowe, wszystko razem zagnieć.

Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podziel na cztery części, jedną z nich zamroź a pozostałe trzy rozwałkuj na stolnicy.

Na rozwałkowane ciasto wyłóż pokrojony rabarbar, całość posyp cukrem, tartym mrożonym ciastem i płatkami migdałowymi. ciasto piecz 40min w 170stop.