zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Letni tort owocowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny letni tort z owocami i bitą śmietaną. Uczta dla podniebienia. Tort w sam raz na urodziny lub inną okazję.

Letni tort owocowy

Składniki:

Letni tort owocowy

 

 

  • MASA :
  • 1 l śmietany kremówki 36 %
  • cukier waniliowy do smaku

 

 

  • do nasączenia woda z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Letni tort owocowy
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Gdy piana połączy się z żółtkami dodawać porcjami przesiane mąki. Delikatnie wymieszać ciasto i przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Średnica tortownicy to 22 cm. Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Biszkopt wystudzić, okroić dookoła formy i wyjąć go z niej. Przekroić na 3 placki. Każdy z nich nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym ( domowym ).

Pokroić owoce.

Pierwszy krążek położyć na talerzu, rozsmarować część śmietany, dodać owoce. Przykryć drugim plackiem, posmarować znów śmietaną i dodać owoce. Położyć trzeci placek i posmarować tort śmietaną. Dowolnie udekorować tort pozostałą śmietaną.

Na koniec udekorować owocami i listkami mięty.

Gotowy tort schłodzić.