Sposób przygotowania:
Letni tort owocowy
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Gdy piana połączy się z żółtkami dodawać porcjami przesiane mąki. Delikatnie wymieszać ciasto i przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Średnica tortownicy to 22 cm. Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt wystudzić, okroić dookoła formy i wyjąć go z niej. Przekroić na 3 placki. Każdy z nich nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym ( domowym ).
Pokroić owoce.
Pierwszy krążek położyć na talerzu, rozsmarować część śmietany, dodać owoce. Przykryć drugim plackiem, posmarować znów śmietaną i dodać owoce. Położyć trzeci placek i posmarować tort śmietaną. Dowolnie udekorować tort pozostałą śmietaną.
Na koniec udekorować owocami i listkami mięty.
Gotowy tort schłodzić.
Biszkopt wystudzić, okroić dookoła formy i wyjąć go z niej. Przekroić na 3 placki. Każdy z nich nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym ( domowym ).
Pokroić owoce.
Pierwszy krążek położyć na talerzu, rozsmarować część śmietany, dodać owoce. Przykryć drugim plackiem, posmarować znów śmietaną i dodać owoce. Położyć trzeci placek i posmarować tort śmietaną. Dowolnie udekorować tort pozostałą śmietaną.
Na koniec udekorować owocami i listkami mięty.
Gotowy tort schłodzić.
ewaeu
BozenaMatuszczyk
zewa