dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Książka Kucharska: Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów

Piegowate ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Maślankowe, pulchne ciasto z makiem, brzoskwiniami, rabarbarem oraz maślaną kruszonką. Same pyszności.

Piegowate ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami

Składniki:

Piegowate ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami

 

  • 3 jajka
  • 1 szkl maślanki
  • 1/2 szkl oleju
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyż maku
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 łodygi rabarbaru

Kruszonka:

  • 1 łyż masła
  • 2 łyż mąki
  • 1 łyż cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Piegowate ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami

Krok 1:

Piegowate ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy maślankę i olej.

Jajka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy maślankę i olej. Dokładnie mieszamy.

Krok 2:

Piegowate ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami
Na koniec do ciasta dodajemy mak i mieszamy.

Do ciasta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mak i mieszamy.

Krok 3:

Piegowate ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami
Na cieście układamy pokrojone owoce i kruszonkę.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w cząstki. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kostkę. Owoce układamy na cieście. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!