Sposób przygotowania:
Odwracane ciasto z rabarbaremETAP 1:
Rabarbar posegregować, oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż. Cieńszych łodyg można nie kroić.
W wysmarowanej masłem formie poukładać łodygi. Zaczynać od ściany tortownicy i układać pierścienie do środka. Posypać cukrem.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na pianę. Usztywnić cukrem.
W dalszym ciągu ubijać i dodawać po jednym żółtku i olej.
Maki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, połączyć z masą. Ciasto wylać na ułożony w tortownicy rabarbar. Pieczenia - 180 stopni - 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu przyłożyć duży talerz, albo tacę i wyjąć ciasto odwracając dnem do góry.
Smacznego.
SylaUla
ewaeu
Miło słyszeć. Zapraszam...☺