halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Śliwki w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zaczyna się sezon na śliwki, przepis na smaczne ciastka.

Śliwki w cieście

Składniki:

Śliwki w cieście

 

  • śliwki - gatunek dowolny 50 dag
  • cukier żelujący 30 dag
  • cynamon 2 łyżki
  • francuskie ciasto 1 opakowanie
  • żółtko 1

Sposób przygotowania:

Śliwki w cieście
Śliwki umyć i osuszyć,usunąć pestki. Owoce posypać cukrem żelującym, wymieszać. Wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej, pokroić na kwadraty 5cm na 5cm. Pośrodku każdego kwadratu umieścić porcje śliwek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, umieścić na niej przygotowane ciastka. Żółtko wymieszać z odrobiną na godzinę do lodówki. Blachę wsunąć do piekarnika, ciastka piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać,gdy wystygną.

Tagi:

ciasto śliwki