gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Śliwki w occie z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Do tej pory kupowałam takie śliwki zawsze w sklepie zawsze były z pestkami i dosyć miękkie więc postanowiłam zrobić wyszły rewelacyjnie.

Śliwki w occie z cynamonem

Składniki:

Śliwki w occie z cynamonem

 

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 20 dkg cukru
  • 3 szklanki wody
  • ocet 10% 3/4 szklanki
  • cynamon 1/2 laski albo mielonej łyżeczkę
  • 4-5 gożdzików

Sposób przygotowania:

Śliwki w occie z cynamonem
Śliwki węgierki najlepiej takie jeszcze twarde myjemy przecinamy na pół wyrzucamy pestki wkładamy do garnka. Do drugiego garnka wlewamy wodę , ocet wsypujemy cukier dodajemy cynamon w lasce albo mielony i gożdziki stawiamy na kuchence podgrzewamy ale nie zagotowujemy wlewamy do śliwek nakrywamy i zostawiamy do następnego dnia. Na następny dzieńzlewamy zalewę do garnka zagotowujemy , śliwki przekładamy do wyparzonych słoiczków zalewamy gorącą zalewą zakręcamy słoiczki i stawiamy do góry dnem. Nakrywamy słoiki ściereczką ręcznikiem albo kocem i tak zostawiamy aż słoiki wystygną. POLECAM!!! 

Tagi:

śliwki