Sposób przygotowania:
Śliwki węgierki marynowane na słodko
Śliwki do marynaty powinny być dość twarde, dojrza- łe, jędrne. Owoce należy starannie umyć w ciepłej wo- dzie, następnie osączyć, po czym rozcinając je przy na- sadach szypułek, usunąć pestki. Można też śliwki ma- rynować w całości. Poprzekrawane śliwki należy umieścić na minutę we wrzącej wodzie, po czym odce- dzić, ale nie gotować. Z cukru (70 dag) i wody przygo- tować gorącą zalewę w postaci syropu, do której nale- ży włożyć śliwki na 5 minut. Po ostygnięciu, należy na małym ogniu zagotować syrop do zawrzenia, ostudzić i odstawić na noc. Później śliwki wyjmujemy z syropu, natomiast syrop zagotowujemy do zawrzenia, dodając resztę cukru. Do gotującego się syropu wkładamy śliwki i na małym ogniu gotujemy do zeszklenia owo- ców, dodając goździki, cynamon i ocet. Po dodaniu przypraw, marynatę gotujemy przez ok. 3 minuty. Go- rącym przetworem napełniamy wygotowane półlitrowe weki, które po ostudzeniu umieszczamy w spiżarni.