Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Śliwki węgierki marynowane na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe

 Śliwki węgierki marynowane na słodko

Składniki:

Śliwki węgierki marynowane na słodko

 

Sposób przygotowania:

Śliwki węgierki marynowane na słodko
Śliwki do marynaty powinny być dość twarde, dojrza- łe, jędrne. Owoce należy starannie umyć w ciepłej wo- dzie, następnie osączyć, po czym rozcinając je przy na- sadach szypułek, usunąć pestki. Można też śliwki ma- rynować w całości. Poprzekrawane śliwki należy umieścić na minutę we wrzącej wodzie, po czym odce- dzić, ale nie gotować. Z cukru (70 dag) i wody przygo- tować gorącą zalewę w postaci syropu, do której nale- ży włożyć śliwki na 5 minut. Po ostygnięciu, należy na małym ogniu zagotować syrop do zawrzenia, ostudzić i odstawić na noc. Później śliwki wyjmujemy z syropu, natomiast syrop zagotowujemy do zawrzenia, dodając resztę cukru. Do gotującego się syropu wkładamy śliwki i na małym ogniu gotujemy do zeszklenia owo- ców, dodając goździki, cynamon i ocet. Po dodaniu przypraw, marynatę gotujemy przez ok. 3 minuty. Go- rącym przetworem napełniamy wygotowane półlitrowe weki, które po ostudzeniu umieszczamy w spiżarni.

Tagi:

śliwki