ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1007]

Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leniwe drożdżowe jest bardzo łatwe do wykonania bez długiego wyrabiania i wyrastania, a kruszonka na oleju jest i chrupiąca i mniej twarda.

Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową

 

  • Do wyrastania:
  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • olej 1/2 szklanki,
  • mleko 1 szklanka

 

  • Następnie:
  • mąka tortowa 60 dag,
  • szczyptę soli,
  • aromat waniliowy 3 krople,
  • śliwki małe 70 dag

 

  • Kruszonka:
  • 150 gram mąki,
  • 100 gram cukru i dolać oleju tyle aby powstała kruszonka

Sposób przygotowania:

Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową
Składniki do wyrastania wkładać do miski wg podanej kolejności bez mieszania, składniki temperatura pokojowa, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 4 godziny.

Następnie wsypać i mikserem spiralami wyrobić gładkie nie za gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto włożyć do formy, na wierzchu poukładać całe małe śliwki bez pestek.

Kruszonkę wyrabiamy ręką, kruszonką posypać śliwki na cieście.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.
Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową
Wszystkie składniki temperatura pokojowa.
Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową
Ciasto powinno być nie za gęste i nie za rzadkie.
Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową
Małe śliwki wkładamy do ciasta bez pestek.
Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową
Kruszonka na oleju jest i chrupiąca i mniej twarda.
Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową
Śliwkowa drożdżówka sypana z kruszonką olejową