Sposób przygotowania:
Śliwkowe ciasto z kruszonką
Mąkę przesiać do miski dodać suche drożdże, cukier oraz letnie roztopione masło.
Wymieszać na jednolite gładkie ciasto, dodając letnie mleko.
Całość zagniatać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Podsypać mąką a następnie owinąć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto ponownie wymieszać, podzielić w zależności od wielkości foremki na 6 lub 8 części.
Zrobić kule i ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem formie.
Ser mielony wymieszać z budyniem waniliowym ( proszek), z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
W każdej kuli zrobić wgłębienie, do każdego wgłębienia włożyć przygotowany ser, na serze ułożyć przygotowane śliwki a następnie kruszonkę przygotowaną z masła, mąki i cukru.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wymieszać na jednolite gładkie ciasto, dodając letnie mleko.
Całość zagniatać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Podsypać mąką a następnie owinąć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto ponownie wymieszać, podzielić w zależności od wielkości foremki na 6 lub 8 części.
Zrobić kule i ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem formie.
Ser mielony wymieszać z budyniem waniliowym ( proszek), z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
W każdej kuli zrobić wgłębienie, do każdego wgłębienia włożyć przygotowany ser, na serze ułożyć przygotowane śliwki a następnie kruszonkę przygotowaną z masła, mąki i cukru.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Miło mi dziękuję.;)
gusia1000