alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Śliwkowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śliwkowe ciasto, śliwkowe ciasto

Śliwkowe ciasto

Składniki:

Śliwkowe ciasto

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe ciasto
Owoce wydrylować. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania, wsypywać cukier, następnie, nie przerywając ubijania, wlewać po jednym żółtku. Osobno wymieszać proszek do pieczenia z mąką pszenną. Dodawać do masy, nie przerywając ubijania, na przemian ze sklarowanym masłem. Ciasto wlać do formy uprzednio natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut.