SUPERPRZEPIS

Racuszki ze śliwkami.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Racuszki ze śliwkami. Więcej zdjęć (3)

Śliwki węgierki można zastąpić innymi owocami.

Składniki:

Racuszki ze śliwkami.

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 2 szkl gęstej śmietany
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 dag śliwek węgierek
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuszki ze śliwkami.
Śliwki węgierki umyć, osuszyć i wypestkować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, wymieszać ze śmietaną, solą i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do śmietany, połączyć z pianą, wsypać wypestkowane śliwki i wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Racuszki ze śliwkami.
Do mąki, jajek i śmietany wsypać śliwki i wymieszać.
Racuszki ze śliwkami.
Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.