jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowo-śliwkowe racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Racuszki do pyszne, szybkie, tanie i proste danie w którym można się zakochać. Można je przygotować także z innymi owocami, np. jabłkami, bananem.

Razowo-śliwkowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowo-śliwkowe racuszki

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki zwykłej,
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Około 40 dag śliwek,
  • Olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Razowo-śliwkowe racuszki
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy i wyjmujemy pestki. Każda śliwkę dzielimy na około 4 części. Mąki, jajka, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy umieszczamy w misce. Wlewamy do nich mleko i dokładnie miksujemy. Dodajemy śliwki. Na rozgrzanym oleju smażymy porcjami placuszki. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.
Razowo-śliwkowe racuszki
Składniki potrzebne na ciasto umieszczamy w misce.
Razowo-śliwkowe racuszki
Umieszczone w misce składniki dokładnie miksujemy
Razowo-śliwkowe racuszki
Do ciasta dodajemy przygotowane wcześniej śliwki
Razowo-śliwkowe racuszki
na rozgrzana patelnie wykładamy porcje ciasta. Smażmy z obu stron do zrumienienia