SUPERPRZEPIS

Gruzińskie pierożki po polsku

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gruzińskie pierożki po polsku

Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku!

Składniki:

Gruzińskie pierożki po polsku

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Gruzińskie pierożki po polsku

ETAP 1:

Gruzińskie pierożki po polsku
Przygotowanie idealnego ciasta na gruzińskie pierożki

Do miski wsypujemy mąkę oraz odrobinę soli. Na środku robimy dołeczek, wbijamy jajko. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.

Formujemy kulę, przykrywamy miską aby ciasto odpoczęło 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży placek, minimalnie grubszy niż do tradycyjnych pierogów.

Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm.

ETAP 2:

Gruzińskie pierożki po polsku
Przygotowanie farszu z indyczego mięsa mielonego

Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy i wyrabiamy z mięsem.

Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz układamy na środku każdego kółka (około 1 łyżkę). Każde kółko zwijamy na środku i robimy takie jakby zakładki.

Górę okręcamy, tak aby było za co złapać podczas jedzenia.

ETAP 3:

Gruzińskie pierożki po polsku
Gruzińskie pierożki muszą mieć tzw ,,dzyndzelek" do trzymania

Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 10-12 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe obsypujemy dodatkowo pietruszką.