Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym jest świetnym pomysłem na obiad - super smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym
Umyte grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (kilka godzin). Karczek pokroić w plastry i podsmażyć. Karczek zalać wodą.

Dodać drobno pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek oraz kostkę mięsną.

Dusić pod przykryciem do miękkości. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i mąki i wlać do sosu. Zagotować. Sos doprawić do smaku i podawać. 
Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym
Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć kilka godzin.
Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym
Karczek podsmażyć i podląc zimną wodą i dusić.
Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym
Do sosu dodać pokrojone grzyby czosnek i przyprawy.
Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym
Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zimną wodą.

Tagi:

danie mięso