jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śliwkowe racuszki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszne racuszki o przyjemnym, cynamonowym aromacie. Cynamon doskonale komponuje się z śliwkami, więc te owoce dodałam do ciasta. Efekt pyszny, wart polecenia.

Śliwkowe racuszki na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śliwkowe racuszki na maślance

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka maślanki,
  • Około 10 śliwek
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Śliwkowe racuszki na maślance

ETAP 1

Śliwkowe racuszki na maślance
Ubijamy cukier z jajkami

Jajka z cukrem umieszczamy razem w misce i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 2

Śliwkowe racuszki na maślance
Do ubitych jajek dodajemy płynne i sypkie składniki ciasta

Ubite łączymy z mąką pszenną, pszenną razową, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz maślanką. Ciasto dokładnie miksujemy, po czym pozostawiamy na około 10 minut.

ETAP 3

Śliwkowe racuszki na maślance
Przygotowane owoce dodajemy do ciasta

Między czasie śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części.
Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta.

ETAP 4

Śliwkowe racuszki na maślance
Na rozgrzanym tłuszczu formujemy racuszki

Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej. Uformowane, zgrabne placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

ETAP 5

Śliwkowe racuszki na maślance
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Cały czas kontrolujemy je, by się nie przypaliły. Gotowe zdejmujemy bezpośrednio na papierowy ręcznik. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.