VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Śliwkowo-budyniowa poezja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Coś pysznego.

Śliwkowo-budyniowa poezja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowo-budyniowa poezja

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olejek pomarańczowy
  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra)
  • 50 g margaryny
  • Masa śliwkowa:
  • 500 g śliwek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowo-budyniowa poezja
1.Biszkopt: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy , dodajemy cukier i pod koniec ubijania po jednym żółtku i kilka kropel olejku pomarańczowego. Na końcu mąkę mieszamy łyżką z ubitymi białkami. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową (35x35cm). Pieczemy około 12 minut w 160*C. Po wyjęciu od razu przekładamy na ściereczkę , odrywamy papier do pieczenia. Następnie biszkopt przekładamy do foremki o wymiarach 12x23 cm (keksówki). Resztę odcinamy. 2.Śliwki pestkujemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy mamy już jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. 3.Budyń mieszamy z 200 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem. Gdy zaczyna się gotować wlewamy pozostałą część mleka z budyniem. Studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy po łyżce budyniu. 4.Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5.Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Udekorować śliwkami.
Śliwkowo-budyniowa poezja
Etap 1 Biszkopt pieczemy w foremce 35x35 cm
Śliwkowo-budyniowa poezja
Etap 2 Upieczone przekładamy do keksówki, resztę odcinamy
Śliwkowo-budyniowa poezja
Etap 3 Śliwki gotujemy z cukrem i mieszamy z galaretkami
Śliwkowo-budyniowa poezja
Etap 4 Budyń ucieramy z margaryną i smarujemy biszkopt w keksówce