Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto z musem truskawkowym jest lekkie i smaczne.

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

 

  • 1/2 szkl białek
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2/3 szkl mąki
  • 5 dag roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 1/2 kg truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką
Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i ostudzone masło. delikatnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 20-25 minut. Ostudzone przekroić wzdłuż na 2 placki. 1 galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odłożyć do lodówki do stężenia. Umyte i osuszone truskawki oczyścić z szypułek, włożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do zmiksowanych truskawek wlać drugą galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać, przestudzić. Upieczony 1 blat włożyć z powrotem do tortownicy wyłożyć tężejący mus. Trzecią galaretkę wymieszać w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z galaretkę, wymieszać i wyłożyć na mus truskawkowy. Przykryć drugim blatem. Stężałą galaretkę wyjąć z lodówki i zmiksować na piankę, wyłożyć na ciasto i odłożyć do lodówki.
Ciasto z musem truskawkowym i galaretką
Mus truskawkowy wyłożyć na przygotowany biszkopt
Ciasto z musem truskawkowym i galaretką
Na mus wyłożyć ubitą śnieżkę połączoną z galaretką
Ciasto z musem truskawkowym i galaretką
Stężałą galaretkę dokładnie zmiksować na piankę
Ciasto z musem truskawkowym i galaretką
Wyłożyć na ciasto i odłożyć do lodówki do stężenia