Sposób przygotowania:
Krem jaglany z bananem, jabłkami i berberysem
Kaszę jaglana płuczemy kilka razy w zimnej wodzie (na sitku). Następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę oraz łyżeczkę berberysa. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.
Kaszę miksujemy z bananem na gładki krem. Do osobnego garnka wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Podlewamy wodą, wsypujemy cukier i kardamon, gotujemy do momentu aż woda wyparuje a jabłka będą miękkie. Jeżeli nie rozpadły się podczas gotowania możemy je zblendować.
W słoiczku lub szklance przekładamy warstwami krem jaglany, łyżeczka berberysa, jabłka, ponownie krem jaglany i na wierzch resztę suszonych owoców.
Możemy zjeść taki deser na ciepło lub schłodzić w lodówce.
Kaszę miksujemy z bananem na gładki krem. Do osobnego garnka wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Podlewamy wodą, wsypujemy cukier i kardamon, gotujemy do momentu aż woda wyparuje a jabłka będą miękkie. Jeżeli nie rozpadły się podczas gotowania możemy je zblendować.
W słoiczku lub szklance przekładamy warstwami krem jaglany, łyżeczka berberysa, jabłka, ponownie krem jaglany i na wierzch resztę suszonych owoców.
Możemy zjeść taki deser na ciepło lub schłodzić w lodówce.