kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Deser jaglany z mango i kokosem (bez glutenu)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny kremowy deser z kaszy jaglanej z dodatkiem słodkiego mango i kokosa. Idealny dla osób unikających glutenu i dbających o dietę.

Deser jaglany z mango i kokosem (bez glutenu)

Składniki:

Deser jaglany z mango i kokosem (bez glutenu)

podstawowe

  • (na 4 desery)

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka masła
  • ewentualnie fruktoza, cukier, stewia do smaku

Sposób przygotowania:

Deser jaglany z mango i kokosem (bez glutenu)
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Kaszę umieszczamy w małym garnku i zalewamy mlekiem i mlekiem kokosowym.

Mango myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy razem z wiórkami kokosowymi. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając.

Jeśli po podanym czasie gotowania kasza będzie nadal twarda możemy dolać nieco mleka.

Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła i ewentualnie dosładzamy do smaku.