Sposób przygotowania:
Śliwkowy deser z domową kruszonką
Śliwki płuczemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane podlewamy około 2-3 łyżkami wody i stawiamy na ogniu na około 15- 20 minut by zmiękły. Dokładamy cukier oraz cynamon. Gotowe miksujemy. Delikatnie zagęszczamy mąką rozprowadzoną w ¼ szklanki wody. Zagotowujemy. Rozlewamy do przygotowanych pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy mąkę, płatki, cukier, masło, orzechy. W rękach wykonujemy kruszonkę. Gotową przekładamy na wyłożona papierem blaszkę. Posypkę zapiekamy około 20 minut w 180˚C do zrumienienia. W czasie pieczenia należy ją przemieszać. Gotową studzimy. Na ostygniętą masę śliwkową wykładamy bitą śmietanę. Całość przykrywamy warstwą posypki.