Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Śliwkowy kurczak z kaszotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak przygotowany w niecodzienny sposób, z dodatkiem gryczanego kaszotto, na pewno pozytywnie zaskoczy domowników.

Śliwkowy kurczak z kaszotto

Składniki:

Śliwkowy kurczak z kaszotto

 

  • 1 duży, podwójny filet z kurczaka (około 650 g.)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 300 g kaszy gryczanej prażonej
  • 2 duże cebule
  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 2 litry wrzącej wody
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śliwkowy kurczak z kaszotto

Przygotowanie kurczaka

Śliwkowy kurczak z kaszotto
Smażenie pokrojonego kurczaka na oliwie z oliwek

Mięso pokroić w grubą kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Dodać 150 g śliwek pokrojonych w kosteczkę, zalać połową bulionu. Dusić 20 minut na wolnym ogniu.

Przygotowanie śliwek i cebuli

Śliwkowy kurczak z kaszotto
Smażenie śliwek i cebuli potrzebnych do sosu

W międzyczasie przygotować kaszotto: na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i drobno pokrojone śliwki.

Dodawanie kaszy

Śliwkowy kurczak z kaszotto
Kasza gryczana z cebulką i śliwkami w trakcie smażenia

Dorzucić kaszę i mieszać cały czas, aż wchłonie cały tłuszcz.

Przygotowanie kaszotto

Śliwkowy kurczak z kaszotto
Kaszotto z kaszy gryczanej w trakcie przygotowania

Gdy tak się stanie, stopniowo, ciągle mieszając wlewać szklankę buliony (gdy porcja bulionu się wchłonie, wlewać kolejną- zajmuje to około 3 minuty) i tak dopóki kasza nie wchłonie całego bulionu i nie będzie ugotowana. Kaszotto należy ciągle mieszać.

Wykańczanie sosu

Śliwkowy kurczak z kaszotto
Sos do kaszotto w trakcie gotowania i wykańczania

Gotowe kaszotto zdjąć z ognia. Mąkę rozrobić z odrobiną wody na gładką masę bez grudek i powoli, ciągle mieszając dodawać do sosu z kurczakiem. Zagotować, doprawić jeszcze pieprzem. Na talerzu układać kaszę i polewać sosem. Smacznego!