SUPERPRZEPIS

Śliwkowy szarpaniec

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Śliwkowy szarpaniec Więcej zdjęć (5)

Robiąc to ciasto postanowiłam, że nazwę je szarpaniec. A dlaczego ? A dlatego, że ciasto rwałam w rękach a nie rozkładałam do równomiernie w blaszce.

Składniki:

Śliwkowy szarpaniec

 

  • dodatki :
  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder do posypania ciasta

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowy szarpaniec
Przygotować dwa rondelki.

Do jednego wrzucić masło i stopić a do drugiego wlać mleko, wsypać łyżkę cukru kokosowego, dwie łyżki mąki i wrzucić drożdże.

Mieszać rózgą przez chwilę i lekko wszystko podgrzać.

Zaczyn zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać obie mąki i cukier kokosowy, wymieszać.

Dodać rozbełtane jajka i znów przemieszać.

Następnie wlać wyrośnięty zaczyn i tłuszcz i wyrobić ciasto.

Zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie chwilkę wyrobić i rwać na kawałki wyłożyć dno blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem bokami.

Wymiary blaszki to 34 x 24 cm.

Potem lekko docisnąć aby w blaszcze aby nie było prześwitów.

Śliwki pokroić na połówki i obtoczyć w mące i powciskać delikatnie w ciasto.

Składniki kruszonki połączyć i posypać nią ciasto z owocami.

Blachę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.

Potem ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Śliwkowy szarpaniec
ciasto rwać i ukladać w blaszce a potem sliwki
Śliwkowy szarpaniec
na cieście ze śliwkami rozłożyć kruszonkę
Śliwkowy szarpaniec
ciasto upiec i wystudzić w blaszce a potem wyjąć z blaszki
Śliwkowy szarpaniec
tak wygląda ciasto po upieczeniu przed oprószeniem cukrem pudrem