lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Słodka Babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo łatwa babka którą można upiec na każda okazję

Słodka Babka

Składniki:

Słodka Babka

 

  • 5 jaj
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynek
  • lukier

Sposób przygotowania:

Słodka Babka
Żółtka oddziel od białek,utrzyj je z cukrem a nastepnie dodaj margarynę.Stopniowo dodawaj makę wymieszana z proszkiem do pieczenia a potem mąkę ziemniaczaną.Na koniec ubij białka na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą.Wsyp rodzynki i wysmaruj foremkę tłuszczem (może być to zwykła foremka jak na keks lub typowa na babkę) następnie wlej do foremki przygotowane ciasto>Piec w temperaturze 180 stopni w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę a upieczoną i gotową babkę polej lukrem.

Tagi:

mak