Sposób przygotowania:
Słodka serowa lazania
Rodzynki zalewamy odrobiną spirytusu i odstawiamy na kilka godzin. Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce. Z pomarańczy wyciskamy sok.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, często mieszając, żeby się nie posklejał! Gotowy przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, i smażymy płatki lazanii. Mają się lekko zarumienić. Następnie odkładamy na ręczniki papierowe.
Masa serowa: żółtka, ser, cukier, sok pomarańczowy i skórkę miksujemy na gładką masę. Wlewamy do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając.
Budyń rozpuszczamy w odrobinie mleka. Gdy ser zacznie się gotować, dodajemy budyń - masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
Sos angielski: żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę i mleko wlewamy do rondla, dodajemy ziarenka wanilii, gotujemy. Gdy płyn trochę ostygnie, dodajemy go powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając. Masę podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje, uważając by żółtka się nie ścięły! (Jeśli chcemy by sos był gęstszy, można dodać odrobinę budyniu lub skrobi.)
Płatki makaronu układamy na talerzu, przekładając je masą serową. Polewamy sosem angielskim.
Przed podaniem warto danie podgrzać :)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, często mieszając, żeby się nie posklejał! Gotowy przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, i smażymy płatki lazanii. Mają się lekko zarumienić. Następnie odkładamy na ręczniki papierowe.
Masa serowa: żółtka, ser, cukier, sok pomarańczowy i skórkę miksujemy na gładką masę. Wlewamy do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając.
Budyń rozpuszczamy w odrobinie mleka. Gdy ser zacznie się gotować, dodajemy budyń - masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
Sos angielski: żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę i mleko wlewamy do rondla, dodajemy ziarenka wanilii, gotujemy. Gdy płyn trochę ostygnie, dodajemy go powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając. Masę podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje, uważając by żółtka się nie ścięły! (Jeśli chcemy by sos był gęstszy, można dodać odrobinę budyniu lub skrobi.)
Płatki makaronu układamy na talerzu, przekładając je masą serową. Polewamy sosem angielskim.
Przed podaniem warto danie podgrzać :)
zbysiowa