Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Słodki chlebek z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleb piekłam w wypiekaczu Moulinex Home Bread Baguette OW5003 ale można go również upiec tradycyjnie w piekarniku.

Słodki chlebek z rodzynkami

Składniki:

Słodki chlebek z rodzynkami

 

  • 60 dag mąka pszenna,
  • 2 szt jajka,
  • 70 g masło,
  • 3 łyżki cukier,
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 30 ml mleko,
  • 3 dag drożdże,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 5 dag rodzynki,
  • 2 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Słodki chlebek z rodzynkami
Masło rozpuścić w garnuszku, wlać do formy z wypiekacza do chleba, dodać mleko i jajka. Następnie wsypać suche produkty: mąkę, cukier i sól. Na wierzch pokruszyć świeże drożdże. Włączyć wypiekacz do chleba, ustawić program "chleb na słodko" (czas wyrabiania i pieczenia 3h50min). Po upływie około pół godziny i usłyszeniu dźwięku sygnalizującego możliwość wsypania dodatków dodać rodzynki i skórkę kandyzowaną. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy.

Do formy z wypiekacza wlać mleko, roztopione masło i jajka. Następnie wsypać mąkę, cukier, sól i pokruszone drożdże. Następnie po około 30 min dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Po upieczeniu gotowy chleb wyjąć z formy, ostudzić.

Tagi:

jajko jajka