peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Słodki razowy chlebek z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wybornie smakuje z odrobiną masła

Słodki razowy chlebek z jagodami

Składniki:

Słodki razowy chlebek z jagodami

 

  • 4 szklanki mąki razowej

 

  • 3 białka

 

  • 3 żółtka

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

 

Sposób przygotowania:

Słodki razowy chlebek z jagodami
Jagody myjemy i pozostawiamy na sitku aby obciekły z wody. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno. Wyrośnięty zaczyn (musi podwoić swoją objętość) łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem (pozostawiamy 2 łyżki do posypania jagód), żółtkami i mąką. Mąki dajemy 3,5 szklanki, jeśli ciasto będzie za rzadkie stopniowo dodajemy resztę. Wyrabiamy do połączenia się składników, po czym dodajemy rozpuszczone mało roślinne (letnie) oraz żółtka.Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy jagodami i pozostawionymi wcześniej dwiema łyżkami cukru. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.