szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Słodkie jeżyki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jeżyki to słodkie, maślane ciasteczka najeżone posypką lub ziarnami słonecznika. Uwielbiają je dzieci, ale nie tylko.

Słodkie  jeżyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie jeżyki

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kefiru
  • pół szklanki cukru
  • czekolada gorzka lub mleczna
  • słonecznik łuskany
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Słodkie jeżyki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut). Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka, po czym obtaczamy słoneczniku lub posypce. Oczy jeżyka malujemy wykałaczką lub pędzelkiem.
Słodkie  jeżyki
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto
Słodkie  jeżyki
Formujemy kształt łezki i układamy na blaszce
Słodkie  jeżyki
Gotowe ciasteczka smarujemy czekoladą roztopioną
Słodkie  jeżyki
Następnie obtaczamy w posypce lub słoneczniku