Sposób przygotowania:
Słodkie jeżyki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut). Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka, po czym obtaczamy słoneczniku lub posypce. Oczy jeżyka malujemy wykałaczką lub pędzelkiem.
sammakko
szpileczka
Polecam, robią wrażenie szczególnie na dzieciach, a łatwe do wykonania!