pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Słodki jeżyk

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo dobry jeżyk, wymyśliła go moja mama

Słodki jeżyk

Składniki:

Słodki jeżyk

 

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 2 opakowania śnieżki
  • 3 opakowania śmietanki fix
  • 300 ml mleka
  • łyżeczka żelatyny
  • DODATKOWO
  • kilka kostek czekolady
  • 4 banany
  • posypka cukierkowa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Słodki jeżyk
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać do nich cukier i ubijać do powstania gęstej i puszystej piany. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera a potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wmieszać łyżką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i obłożonej bułką tartą. Upiec biszkopt w piekarniku przez 25 minut w 180 st. MASA: Wlać mleko do miski, wsypać zawartość torebek śnieżki i ubijać. Gdy ubijemy puszystą pianę dodać śmietanki fix i przygotowaną wcześniej wg opakowania żelatynę. Biszkopta wyłożyć z tortownicy, wyciąć z dwóch stron dwa kawałki ok. 6 cm. Następnie z powstałego prostokąta wyciąć dwa trójkąty tak aby go zaostrzyć i powstał "pyszczek". Powstały zaostrzony prostokąt przeciąć wzdłuż na pół. To samo zrobić z odciętymi 6 cm paskami. Następnie banany przeciąć na pół. Trochę masy wyłożyć na prostokąt, wyłożyć go bananami i przykryć drugim prostokątem. Wyłożyć na niego masę. Później miedzy 6-io cm paski powkładać na przemian ciasto, masa, banan, ciasto masa, banan. Gdy skończymy już wszystkie porcje ciasta włożyć je na prostokąt. Później resztą masy wyłożyć całego jeża. Odłączone trójkąty wycięte wcześniej pokruszyć i wsypać do posypki cukierkowej. Czekoaldę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać do posypki. Obsypać tym jeża. Będzie wyglądało jak kolce. Udekorować tak aby powstały oczy i nos.