Sposób przygotowania:
Słodki jeżyk
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać do nich cukier i ubijać do powstania gęstej i puszystej piany. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera a potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wmieszać łyżką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i obłożonej bułką tartą. Upiec biszkopt w piekarniku przez 25 minut w 180 st. MASA: Wlać mleko do miski, wsypać zawartość torebek śnieżki i ubijać. Gdy ubijemy puszystą pianę dodać śmietanki fix i przygotowaną wcześniej wg opakowania żelatynę. Biszkopta wyłożyć z tortownicy, wyciąć z dwóch stron dwa kawałki ok. 6 cm. Następnie z powstałego prostokąta wyciąć dwa trójkąty tak aby go zaostrzyć i powstał "pyszczek". Powstały zaostrzony prostokąt przeciąć wzdłuż na pół. To samo zrobić z odciętymi 6 cm paskami. Następnie banany przeciąć na pół. Trochę masy wyłożyć na prostokąt, wyłożyć go bananami i przykryć drugim prostokątem. Wyłożyć na niego masę. Później miedzy 6-io cm paski powkładać na przemian ciasto, masa, banan, ciasto masa, banan. Gdy skończymy już wszystkie porcje ciasta włożyć je na prostokąt. Później resztą masy wyłożyć całego jeża. Odłączone trójkąty wycięte wcześniej pokruszyć i wsypać do posypki cukierkowej. Czekoaldę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać do posypki. Obsypać tym jeża. Będzie wyglądało jak kolce. Udekorować tak aby powstały oczy i nos.
bajtek
https://gotujmy.pl/jeze,przepisy,72613.html
pioge7
w założeniu posypka cukierkowa miała być jako kolce :D nie pomyślałem żeby takie zrobić :D dziękuję za uwagę
bajtek
Skuś się i spróbuj zrobić z migdałów, a efekt jest świetny.Ja wcześniej robiłam, dzieci urosły...więc już się w to nie bawię :O)O) Powodzenia :O)
pioge7
no migdały nie bardzo :) u mnie w domu raczej ich się nie jada, nikt nie lubi, chyba że jako tylko ozdoba, a potem ściągnąć przed zjedzeniem :D
marietta