Sposób przygotowania:
Słodkie marchewki z bitą śmietaną
Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy do środka. Takim ciastem owijamy foremki do robienia rurek, jeśli takowych nie mamy układamy stożek z tektury i owijamy go folia aluminiową, a następnie natłuszczamy delikatnie stożki. Teraz smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem opcjonalnie można dodać do niego odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego. Zamaczamy co niektóre marchewki w cukrze. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, do zarumienienia. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, pod koniec małym strumieniem dolewamy do niej żelatynę i mieszamy. Gdy upieczone marchewki nam ostygną napełniamy bitą śmietaną i dekorujemy swieżą miętą.
zbysiowa
szpileczka
Częstuj się, bo są pyszne!